Износът на пресни зеленчуци нараства с 82,5% на годишна база до 14 500 тона, а увеличението на експорта на пресни плодове е още по-голямо – над два пъти до 15 400 тона.
 
 
Това показват данни за първото тримесечие на 2018 г. на годишна база, представени в седмичния оперативен анализ за основните култури, публикуван от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Отчетеното годишно увеличение на общия износ на пресни зеленчуци се дължи основно на няколкократно нарасналия експорт на грах - до 4 652 тона през периода януари – март 2018 г. при едва 51 тона за същия период на 2017 г. Силен ръст има и в експорта на сладка царевица – с 1 400 тона или над три пъти. 
 
Сред останалите продукти по-значимо увеличение на износа е  регистрирано при доматите (с 28%) и пиперките (с 48,6%), докато намаление има при краставиците (с 0,4%), зелето (с 43%) и картофите (с 93,9%). 
 
Значителният ръст при износа на пресни плодове през наблюдавания период се дължи основно на реекспорта на цитрусови плодове. Отчетено е повишение над два пъти или с 8 300 тона. В сравнение със същия период на 2017 г. се наблюдава увеличение на износа на ягоди и ябълки – съответно с 10,3% и над три пъти, а намаление е налице при този на кайсиите, черупковите плодове, гроздето и сливите.
 
 
Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на ръст на доставките на домати - с 3 100 тона или с 16%, и на краставици - с 3 000 тона или с 42,9%. Повишение се отчита и при импорта на зеле (11%), патладжани (28,9%), тикви (36,4%) и пиперки (44,7%).
 
Сред традиционно внасяните в по-големи количества зеленчуци, намаление на вноса се наблюдава при морковите, репите, лука, картофите, гъбите и трюфелите – от 6,8% при морковите до 36% при гъбите.
 
Сред произвежданите в страната плодове, увеличение на годишна база има при импорта на черупковите плодове, пъпешите, ягодите, гроздето, прасковите, дините, крушите и сливите – с между 4,7% (черупкови плодове) до 77,2% (сливи). По-значително намаление на годишна база е налице при вноса на ябълки – с 3 800 тона или 26,3%.
 
По предварителни данни на НСИ, през първото тримесечие на 2018 г. в страната са внесени 78,3 хил. тона пресни зеленчуци и 77,9 хил. тона пресни плодове,  респективно с 6,5% и 18,5% повече спрямо същия период на 2017 г.