Необичайна смъртност на пречли масово регистрират стопани от област Добрич. Някой от тях вече са загубили по-голяма част от пчелните си семейства, съобщава БНР.

И пчеларите си пробват късмета за de minimis

В местното сдружение „Пчела – Добрич“ членуват около 250 души. Голяма част от пчеларите сигнализират за липсващи цели пчелни семейства от кошерите, разказва председателят Галин Георгиев. Той също е от потърпевшите. „От 140 пчели имам 70 живи“, казва пчеларят и добавя:  

„Идеята беше това да стане доход в семейството. Не успя, засега е разход. Занимавам се от 11 години с пчеларство, тази година, която мина, трябваше да е първата ми доходоносна."

Симеон Симеонов пък е пчелар от 22 години, но споделя, че за първи път му се случва такъв мор по пчелите през зимните месеци януари и февруари. Той има регистрирани като стопански производител 60 кошера, но отглежда повече, защото предвижда неминуемите загуби, урок, научен през последните три години, когато смъртността е най-висока.

Висока  смъртност отчита и пчелар, чийто кошери не са в близост до несъвестно третирани земеделски площи. Петър Симеонов отглежда 420 кошера и обработва 6 000 декара земя в землището на село Владимирово. Той споделя, че не всички земеделци си позволяват да пръскат насажденията си, така че да вредят на пчелите. Въпреки че няма отровени пчели около кошерите си, около 80% от тях са загинали, споделя стопанинът.

Заради липсата на количества мед в края на миналата година цената му за изкупуване наистина се е увеличила“, споделя председателят на пчеларското сдружение, но признава, че въпреки това голяма част от професионалните пчелари са решили да се откажат, защото това досега е бил единствения им доход. Галин Георгиев коментира и Наредба 13, като  подчертавя, че независимо от множеството срещи на пчелари и зърнопроизводители в министерството и постигнатите компромиси и от двете страни, с излизането на окончателния вариант на новата наредба, пчеларите са озадачени от написаното в нея.