Тази година в Кюстендилско пчелите масово не опрашваха овощните градини. Това сподели пред Агри.БГ Евгени Слишков, голям производител на череши. На какво се дължи това и какви загуби да очакват овощарите?

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Евгени прилага в стопанството си една много полезна практика. Заплаща на пчелар да настани кошерите си в 200-декаровата му градина, като по този начин печелят и двете производства. Той отчита тази практика като успешна до тази година, когато „пчелите просто не извършват летеж или кръжат само около кошерите”.

„Не знаем защо е така. На пръв поглед всичко с пчелите е добре, специално при този пчелин няма голяма смъртност след зимата. Тази пролет нямахме кой знае какви студове, но се удължи периодът на големи температурни разлики в различните часове на денонощието. Явно в това е причината. През последните дни някои колеги отчетоха до -1 градуса нощни и сутрешни температури, придружени със слана, разказва Слишков.

По думите му щетите са особено забележими при някои сортове череши, силно зависими от опрашването. Въпреки че все още е рано за финално отчитане на абортирал цвят, производителят вече очаква загуби, дължащи се на липсата на опрашване, в границите на 20-30%.

„Очаквахме годината да е по-добра от миналата, но изглежда няма да е така. Специално за нашия край това явление не е спорадично, а масово и неминуемо ще се отрази на реколтата. През този сезон разходите ни са в пъти повече – торове, препарати, гориво. Може да се окаже, че загубите ни ще са по-осезаеми”, обяснява овощарят.

Евгени Слишков: При това положение е нужно изкупната цена на черешата да е поне с 20% нагоре, за да се постигне някаква рентабилност на производството.

Цената обаче още не е ясна и ще е известна чак дни преди старта на кампанията през средата на юни. От друга страна, разходите на овощарите съвсем не са приключили. В предстоящите беритби, на фона на инфлацията, се очаква, че работниците ще изискват и по-високи надници. А производителите, от своя страна, ще трябва да обезпечат това повишение. Пазарното решение е повишаване на цената на продукцията, но дали то ще се осъществи?

Черешопроизводителите ще преминат първи в овощарството през този процес, но няма да са единствените. Нито пък проблемът ще е само за овощарството.