Още е рано да се направи обобщение на тазгодишната смъртност при пчелите, но вече получихме тревожни сигнали от отделни стопани в Северна България. Това заяви пред Агри.БГ председателят на Областния пчеларски съюз в Плевен след заседание на Управителния съвет на сдружението, на което е била обсъдена актуалната обстановка в сектора.

Вижте ставката по СПП

По думите му процентът на загубите е различен, но повечето данни за висока смъртност идват от определени общини. Така например в Кнежа и на отделни места във Врачанско пчеларите съобщават за сериозни щети.

Доц. Юлиян Станчев: За съжаление, има и на 100% загинали пчелини вече. Имало е подобни големи загуби през последните години, но сега в някои общини сякаш са повече.

Браншовият представител уточни, че пчеларите още не са отворили масово кошерите, защото чакат затоплянето на времето. Очаква се през следващите дни активните мероприятия да започнат, като благоприятните условия за това са при температури от поне 16 градуса, подчерта експертът. Чак към края на април ще стане ясно колко са тазгодишните загуби за стопаните.

„Тук имаше доста време студен период – 20 дена, преди това беше топло, не е добре, когато има резки температурни изменения. При първа възможност пчеларите е нужно да направят основен преглед на пчелините, да се извърши каквото е необходимо и да се подпомогнат пчелите с храна, съветва доц. Юлиян Станчев.

Междувременно от Агенцията по храните (БАБХ) съобщиха, че в Национална програма за профилактика, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите се предвижда увеличаване на пробите за Нозематоза по пчелите.