При прогнозата за по-високи добиви цената от 380-400 лв., колкото се търгуваше тон зърно при зелените сделки преди време, няма да се запази, коментира председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич Кирил Комитов за БТА.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Мнението му споделя и Изпълнителният директор на Асоциацията на българските зърнопроизводители-2006 Коста Костов. Индикации за спад в цените идват и от Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Как ще тръгне пазарът на зърното от тази реколта, коментират представителите на сектора.

Докато жътвената кампания е в разгара си, след известно забавяне тази година, изкупната цена на пшеницата в Добричкия регион се очаква да падне. Според Коста Костов подобна тенденция е характерна за българския пазар. В същото време валежи възпрепятстват стопаните в прибирането на реколтата.

“Ако в следващите ден-два не вали, комбайните ще влязат в масивите с пшеница. Зърното все още е с висока влажност, а кооперациите не разполагат със сушилни, които биха също оскъпили продукцията, заявява Кирил Комитов 

В браншовия съюз се надяват да приберат по над 500 кг/дка зърно. В този диапазон очакват да бъде средният добив и от Асоциацията на българските зърнопроизводители-2006. Тази година площите с хлебна пшеница в Житницата достигат 1 201 630 дка. Те са по-малко от миналогодишните, но тогава сушата доведе до драстично по-нисък среден добив.

"Добри добиви от рапица, ечемик и пшеница отчитат земеделските стопани в разгара на жътвената кампания в страната, но изкупните цени на реколтата бележат спад", съобщава и новоизбраният председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов пред БНР.

Радослав Христов: Пшеницата вече се предлага за 0,31 -0,32 лв./кг, докато преди месец беше 0,38 лв./кг.

„Цената е спекулативна от страна на търговците. Аз не бих си продал пшеницата на 30 стотинки. Това ще бъде катастрофално за много колеги. Хлябът стана 2 лв., а пшеницата стои на същите нива“, аргументира се Христов.

Бурите и градушките в Старозагорско от преди седмица са унищожили на 100% някои стопанства със зърнени и маслодайни култури, информира още браншовият представител.

В Сливенско също има много поражения по културите, обяви преди време пред Агри.БГ Георги Радев, председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“. По думите му зърнопроизводителите в района все още изплащат загубите от миналогодишната суша, а предизвикателствата през този сезон вече са на лице.