Системата може да е „тръгнала”, но не работи”, „С новия интерфейс на СЕУ е невъзможно да се оперира” – гласят част от коментарите на фермери, след като в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд "Земеделие” (ДФЗ) се появи активен бутон „Създай”.

Вижте в СЕУ писмата за одобрение по агроекология и биологично земеделие

Поради внедряването на нов ГИС модул (Географска информационна система) и неговите функционалности за изчертаване достъпът до СЕУ беше временно спрял. Системата заработи отново по-късно от обещания срок, появи се възможност за създаване на заявления, но се оказа, че оттам нататък фермерите отново са с вързани ръце. В същото време липсва официално публично разяснение на ситуацията.

Освен бутонаът "Създай" нищо друго не работи в СЕУ. Листва се само 1 БЗС, въпреки че са повече като брой (ако са заредени от миналата година). Другите БЗС не могат да се изберат за редакция. Ако начертаеш ново БЗС, не можеш да го дръпнеш към никакъв слой. Няма възможност за зареждане на пространствени данни. Няма възможност за зареждане на животните в заявлението. Няма видим Актуален физически слой. И още много, много "няма" и "не работи"... Много непрофесионално изпълнение”, пише в Агри.БГ Мария Захариева.

Фермер, успял да открие точната локация, съобщава, че Слоят го има, но се намира доста трудно – „като се влезе в картата има бутон „легенда”. Така в медийното пространство фермерите си сигнализират, съобщават и упътват за това как функционира СЕУ.

Ето част от коментарите:

Докато работим, едни активни бутони стават в сянка и вече не са активни. Създава се заявление и когато отидеш на картата, просто повечето бутони ги няма. Миналата година, когато си заредиш данните, излизаха в списък всички имоти, можеше да извикаш всеки един от тях и да го редактираш, да смениш културата, да промениш граници. Сега изобщо това го няма – не можеш да промениш граници, да сложиш точка, да го изрежеш по слой.”

„През миналите години добавях парцел, изрязвах спрямо площ и готово - описвам културата, после добавям схемите и се приключва. Сега или още не работи както трябва, или са решили да ни довършат. Трябва да си очертавам ръчно, няма изрязване по слой и вероятността да очертаеш грешно е огромна. Освен това дизайнът е един черен и без изкачаща информация, както миналата година."

„Най-вероятно ще ги качат, след като приключи Кампанията… Смяна на интерфейс и модел на работа е нелогично да се промени 20 дена преди приключване на заявления.”

Върнете старата система да начертаем, после си пускайте новата!” 

След тези сигнали, Агри.БГ изпрати официално запитване по темата до ДФЗ и ще публикува информация, щом я получи. Междувременно експерти от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще разясняват безплатно на стопаните как да очертават земеделските си парцели в СЕУ. Това обаче ще стане по време на присъствен семинар във Видин.