Покрай вносът на дълбокозамразено новозеландско месо в страната преди Великден се налагат няколко неприятни за купувачите практики, предупреждават от НОКА.
„Всеки един потребител трябва да знае кога е заклано животното и кога е замразено месото. Етикетите, които сега се слагат, лъжат потребителите. Когато човек прочете написаното остава с впечатление, че месото е от преди седмица, което не е вярно. Това е една от порочните практики, които Комисията за защита на потребителите и Българска агенция по безопасност на храните трябва да спрат“, коментира за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
От думите му стана ясно, че 8-10 дни е срокът на годност на вече размразеното новозеландско месо. След това качеството пада с 50%, а мине ли този срок, дори е опасно.
За новозеландското, което вече се предлага по магазините, само вносителят знае кога е замразено месото. За потребителя това ще остане загадка, коментира Караколев.
На етикета пише датата на производство, но това на практика е денят, в който е пакетирано у нас, а не кога е заклано в далечната държава, преди да пропътува над 17 000 км.
Освен че е подал сигнали в Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните, Караколев е уведомил и прокуратурата за случая с вноса на дълбокозамразено месо.
Той е убеден, че институциите могат да реагират и дава за пример случая отпреди 2 години с вноса на месо от Северна Македония, което се вкарва в определена кланица, откъдето тръгва към купувачите като българско.
Тогава при целенасочена внезапна извънредна проверка се оказва, че инспекторите откриват само 32 тона от внесени 80 тона, на които се трие червеният печат и се слага син за български произход. За съжаление останалото количество е било вече доставено в магазинната мрежа с фалшив печат.
„При липсата на такъв контрол и никакви санкции, водят до това, че ние утре ще изядем кенгурско, етикетирано като агнешко, без да знаем, че е такова“, предположи Караколев в ефира на Нова ТВ.
Около 500 хил. агнета традиционно се консумират у нас по пролетните празници – Великден и Гергьовден, като 10% от тях са внос. Като преобладаващо се купуват агнета директно от фермите.

5 КОМЕНТАРА
12.04.2025
12.04.2025
11.04.2025
11.04.2025
10.04.2025