Приемането на заявления по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г. ще се осъществява и през почивните дни, увериха от Министерството на земеделието (МЗм).

В редакцията на Агри.БГ обаче се появиха сигнали, че не всички общински служби по земеделие (ОСЗ) работят спрямо указанията.

Гласувайте: Одобрявате ли извънредната помощ заради войната в Украйна?

Служебният земеделски министър Явор Гечев разпореди ускорен прием по схемата и изплащане на средствата до 28 септември. В тази връзка всички областни и общински земеделски служби следва да обработват документите на фермерите дори в събота и неделя.

„В община Стамболов, област Хасково, не се работи по установения график през почивните дни за прием на документи по извънредната мярка”, твърди наш читател.

Той настоява за проверка от отговорните институции. 

От министерството на земеделието отговориха на Агри.БГ, че в община Стамболово има 1 служителка и тя е била на работа през уикенда. 

През изтеклите почивни дни има и споделени отзиви за места, в които подаването на заявления по схемата било възможно, освен това ставало бързо и лесно.Проверка на БНР пък показа, че Областна дирекция „Земеделие” в Кърджали приема заявления по схемата  от земеделските стопани и през почивните дни. Според представената информация всички 7 общински земеделски служби в областта също работят събота и неделя и обработват документите на фермерите.

Важно е земеделците да знаят, че могат да подават заявленията си в съответната ОСЗ по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице дори през почивните дни.

Приемът по извънредната мярка ще продължи до 16 септември. Бюджетът по помощта е 426 млн. лв., а ставките за съответните сектори може да видите ТУК.