"Сибирски тигър" - това е името на новия руски агроробот от Agribot, който се очаква да започне полеви изпитания през 2021 г. и да бъде пуснат на пазара през 2024 г. Той е с размери 172х172 см и е разработен от незавасима група от руски учени, профилирани в сферата на растителната защита, информира futurefarming.com.

Дронът, който събира ябълки, круши и праскови

Роботът е способен да се придвижва по полета, да наблюдава културите и почвените условия, използвайки комплекс от камери и сензори. Събраните данни се изпращат към невронна мрежа за последващ анализ.

Един оператор контролира стотици роботи

Един "сибирски тигър" е способен да покрие площ от 1 ха само за 10 минути. На ден това прави между 300 и 900 ха, казва Григорий Бондар, един от учените, които са част от проекта.

Планираме този робот да бъде полуавтономен, един оператор ще може да контролира стотици "сибирски тигри" дистанционно от офис в града, уточнява той.

Новият робот е призван да оптимизира контрола върху болестите по културите, което ще доведе до ръст на добивите с 10-30%. Според разработчиците на "сибирския тигър", той притежава няколко предимства пред своите конкуренти, които все още са в процес на разработване.

Учените дават пример с проекта BoniRob - мултифункционален робот, който между другите си функции и плеви. Сравнено с този робот, нашата машина е оборудвана с хибриден двигател, гъвкав подвесен мост, което му позволява да остане в хоризонтално положение дори при наклон от 25 градуса, казва Бондар.

"Сибирският тигър" също така има бек-ъп система, която се задвижва от соларен панел. Следващата стъпка е да бъде проектирана невронна мрежа.

Хардуерът е нищо без софтуера. Ние активно работим по този въпрос, в контакт сме с консултанти в областта, казва Николай Кузнецов, който ръководи разработването на невронната мрежа. По проект "сибирският тигър" трябва да може да идентифицира възможно най-много култури и болести по тях.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Автономен трактор за лозя и овощни градини

Млад изобретател създаде събирач на камъни

Това е най-големият агроробот в света