Швейцарците отхвърлят забраната на изкуствените пестициди. Това показват първите прогнозни данни от провелия се в неделя референдум, публикувани от центъра gfs.bern след затваряне на бюрата за гласуване, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Агроиновации: Цифрови решения в производството на картофи

Повечето от гласувалите са се обявили против и за другата популярна инициатива, предвиждаща държавни субсидии само за фермери, които не използват пестициди, не употребяват антибиотици превантивно или системно и отглеждат само толкова животни, колкото могат да изхранват с продукция от собствените си стопанства. 61% от избирателите са отхвърлили и двете предложения, сочат първите преброявания.

Инициативите имаха за цел да се наложи вътрешна забрана за използването на синтетичните пестициди в рамките на 10 години, а също да се забрани вноса на храни, произведени с използването на такива продукти. 

Все още не се очертава ясна тенденция в гласуването за не толкова оспорван закон, който цели до 2030 г. да намали наполовина емисиите от въглероден диоксид в сравнение с нивата им от 1990 г. Противниците му казват, че подобна разпоредба само ще увеличи разходите на бизнеса, а няма да помогне за опазването на околната среда, защото на Швейцария се падат само 0,1 процента от глобалните въглеводородни емисии.