От 1 септември млекопроизводителите в Швейцария ще могат да лепят нов етикет за качество Swissmilk Green на своите продукти. За целта те трябва да изпълнят 10 критерия, включително да не хранят животните с палмово масло, пише порталът Swissinfo.

Швейцарците на път да забранят група фунгициди

Новият стандарт ще влезе в сила заедно с „Харта за устойчиво мляко в Швейцария“. Под нея са се подписали около 40 организации на млекопроизводители. В нея залягат теми като повече трева във фуражите, устойчива преработка на млякото и прозрачно възнаграждение за фермерите за техните дейности, свързани с устойчивото производство.

Едно от изискванията млякото да бъде „зелено“ е фермерите да отделят поне 7% от площта на своите стопанства за дейности, които увеличават биоразнообразието. Други критерии са свързани с инвестиции в обучение и развитие, опазване на климата, хуманно отношение към животните и по-малко антибиотици.

Производителите на мляко, които отговарят на критериите, ще бъдат стимулирани с допълнително три сантима на килограм мляко. За сравнение средната цена през последните години е около 60 сантима на килограм, или един лев. Целта е всички млечни продукти в Швейцария да носят новия етикет в средносрочен план.