Докато светът е заплашен от продоволствена криза заради измирането на пчелите, в Швейцария решиха да проведат референдум, свързан с пълната забрана върху използването на синтетични пестициди, които са способни да убиват насекомите, това съобщава Би Би Си.

Биопроизводителите излязоха с официална позиция за неоникотиноидите


Над 100 000 швейцарци са подписали призива за забрана. Ако бъде приета, тя ще важи както за фермерите, така и за всички отрасли и вноса на хранителни продукти.

В случай че вотът е положителен, Швейцария ще се превърне във втората страна в света, която ще наложи пълна забрана. Първата такава стана Бутан

Официално петицията вече е предадена във Федералната канцелария в Берн. Това се случи на 25 май. Самият референдум ще се състои обаче едва след няколко години. Ако предложението в края на краищата бъде прието, всички синтетични пестициди ще бъдат забранени за десетилетие.

По-рано държави от ЕС предложиха на Европейската комисия да забрани използването на пестициди, които убиват пчелите. Под забрана попаднаха инсектицидите от неоникотиноидната група.