Опитвали ли сте българско-швейцарско сирене? Какъвто и е да отговора ви със сигурност не трябва да се замисляте дали да посетите Фермерския фестивал през Министерство на земеделието, храните и горите, на 1 август.
 
 
Темата на дегустацията ни ще бъде меко алпийско сирене, направено по швейцарска рецепта от ферма „Под Балкана“  с българско мляко. „Под Балкана“ правят такова сирене от една година, когато те и други фермери от нашия Фестивал преминаха през специално обучение от швейцарски фермер. Елате на специалната ни дегустация от 12 часа да видите дали ще ви хареса българското сирене по швейцарска рецепта. Така Фестивалът ни символично ще отбележи националния празник на Конфедерация Швейцария.
 
Ферма „Под Балкана“ произвежда кисело мляко, сирене и други млечни продукти от редки български породи, отглеждани свободно по пасищата на централна Стара планина. Никола Кулов, потомствен каракачанин, и жена му Таня гледат 900 каракачански овце, 150 биволи Българска Мурра, над 200 кози и над 200 крави (включително и месодайни). Уникалният вкус на млечните продукти на фермата „Под Балкана“ се дължи на съчетанието от порода, почви, въздух, свободно пасищно отглеждане в Балкана, както и на традиционната българска рецепта на производство и зреене – само със сирищна мая и млечнокисели бактерии. От юни 2015 година във фермата действа Демонстрационен център за преработка на мляко от редки породи животни, изграден с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Всеки посетител може да види как се сири сирене и кваси овче и биволско мляко, както и да си купи за вкъщи.
 
Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10:30  до 18:30 часа пред Министерството на земеделието.
 
Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя… Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.
 
Запазена марка на Фестивала са демонстрациите и дегустациите на фермерски храни и рецепти.