Швейцарецът Марсел Мартин Моос гледа френски кози в дряновското село Косарка. Във фермата му ще се отглеждат хиляда млечни кози като основно стадо и 30 в селекционно. 
 
 
Първият етап от строителството на модерната козеферма започна през месец април на миналата година. Осем месеца след първата копка вече двеста и пет кози от една от най-качествените породи - Кафява алпийска коза населяват новата ферма, като на по-късен етап в модерната козеферма ще се отглеждат хиляда млечни кози като основно стадо и 30 – селекционно. Стопанството на Моос залага и на швейцарската Тогенбургска коза, предназначена изцяло за добив на мляко, месо и кожи.
 
„Избрахме Кафявата алпийска коза, защото тази порода се характеризира с висока млечна продуктивност. Тя се движи в границите от 760 до 2000 литра по време на лактация. Млякото пък е с 3,5% мастни вещества и 3,3% протеин, коментира Марсел за Фермер.БГ.
 
 
Финансирането на козефермата в Косарка е по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. на стойност 1 839 841 лв. 
 
„Построихме две ферми, доилна зала, складова база. Реновирахме детска градина, която в последствие превърнахме в място за персонала, ветеринарен кабинет. Със собствени средства изградихме торохранилище, резервоар питейна вода и промишлени нужди, локална пречиствателна станция. Имаме електрогенератор, в случай, че токът спре. 
 
Има още много работа, предстои изграждането на още две сгради за животните и довършване на вертикалната планировка. Трябва да подготвим и изградим мястото, където ще се правят фуражите, тъй като искаме изцяло да затворим кръга. Предстои ни изграждането и на мини мандра, в която искаме да произвеждаме известното швейцарско сирене, което е толкова търсено на пазара“, добави Марсел.