Щурец пустинник Щурецът пустинник (Gryllus desertus) е разпространен е навсякъде в нашата страна. Напада различни култури - лозата, овощните дървета, памука, захарното цвекло, слънчогледа лука, доматите, пипера, морковите, фасула, тиквите, краставиците, пъпешите, копъра, репичките и др.

Възрастното насекомо е с черно тяло, покрито със сиви космици. Главата е по-тясна от преднегръда и е по-плоска. Коремчето е окосмено отдолу. Предните крила са скъсени или са напълно развити: ако са скъсени, липсват задните крила, а ако са напълно развити, втората двойка са по-дълги от коремчето. Дължината на тялото е 12-15 мм. Яйцето е овално, лъскаво бяло, дълго 0,35 мм. Ларвата е подобна на възрастното насекомо, но е по-дребна. Дължината й след излюпването е 3 мм, а след приключване на развитието -9 мм.

Щурецът пустинник снася яйцата си на групички по 3-5, най-често в пукнатините на почвата и край синорите. Ембрионалното развитие продължава 15-20 дни. Ларвите се излюпват в началото на юли. Те живеят и се хранят на открито, а по-късно правят ходове в почвата, където се укриват. Този вид предпочита глинестите и напукани почви с високи подпочвени води.

Щурецът пустинник развива едно поколение годишно и зимува като ларва и нимфа (ларва от втора и трета възраст). При затопляне на времето в началото на април ларвите преминават по растенията и нагризват листата и сочните стъбла. Възрастните насекоми се появяват в края на май и началото на юни. Прегризват младите растения в основата, нагризват пъпките и нежните връхни части. При пшеницата нагризват в основата плевите на класчетата и зърната. Крият се под бучките пръст, в пукнатините на почвата, под камъните и във входовете, които дълбаят в земята.

Борбата срещу щурците се провежда след появата на презимувалите ларви, които са по-чувствителни на препаратите и растенията са млади. Може да се използват контактни инсектициди - органофосфорни, карбаматни, пиретроиди и др. Няма официално регистрирани препарати за борба с щурец пустинник.