Саудитска Арабия в скоро време ще смекчи изискванията към вносната пшеница, за да осигури достъп за доставка на зърното от Русия, информира агенция Ройтерс, позовавайки се на думите на Ахмад Ал-Фарес, шеф на Държавната агенция по закупуване на продоволствие на Саудитска Арабия.

Киноа – културата, която пленява страна след страна

Според Ал-Фарес, стартирайки от следващия търг, агенцията ще отмени съществуващите изисквания за нулева степен на повреждане на вносното зърно от Вредна житна дървеница. На нейно място ще бъде поставена ниво на повреждане 0,5% при всяка партия.

Ръководителят на агенцията уточни, че тази мярка до голяма степен е свързана със стремежа за разширяване на сътрудничеството с Русия в други сфери, извън нефта и газа.

Според участниците на пазара след вземането на това решение, отчитайки по-ниската цена на руската пшеница, а също така изгодната стойност на морския транспорт, Русия може да заеме доминираща позиция на пазара като страна-вносител.

Освен това може да доведе до загуба на дял от пазара за ред европейски страни. В частност Германия, която традиционно е най-големият европейски износител на пшеница в Саудитска Арабия. Сред ощетените ще са още Полша и Прибалтийските страни.

Трябва да отбележим, при годишен износ от 3,5 млн. тона пшеница от ЕС в Саудитска Арабия, Германия на година изнася в дадената посока около 0,8-1,3 млн. тона.

Според оператори на пазара посочените европейски страни ще са принудени да търсят други пазари за реализация или да увеличат доставките си към Алжир. Това на свой ред ще засили конкуренцията за Франция, която вече се сблъска с Русия на алжирския пазар на пшеница.