Потреблението на животински протеини в ЕС през следващите 10 години ще намалее със 17%. Общото съкращение ще възлезе на 904 грама на глава от населението, сочат прогнозите на Европейската комисия, пише MeatInfo. 

Прогноза на месния пазар на ЕС през следващите 10 години

Очаква се за 10 години в ЕС да се увеличи потреблението на протеини с растителен произход. Европейците ще консумират с по 469 грама растителни протеини на глава от населението повече от сега. В менюто им ще нарасне съществено присъствието на зеленчуци и ядки (+319 грама). 

Средното потребление на месо ще намалее със 192 грама на годишна база, а на риба и яйца – със 103 грама спрямо сегашното ниво. Останалият(609 грама) спад ще се дължи на отслабване на интереса към млечната продукция. 

В момента около 42% от консумирания протеин в ЕС идва от растения, а останалите 58% - от продукти с животински произход (месо, риба, яйца, млечни продукти). 

По сценария, който моделира Европейската комисия, диетата на средностатистическия европеец постепенно ще се промени. Потребителите ще продължат да консумират еднакво количество калории, протеини и мазнини. Делът на растителната храна в менюто обаче ще расте, а този на продуктите от животински произход ще намалява. 

Спадът на потреблението на животински протеини ще бъде 17%, коментира Ребека Озбърн, анализатор от AHDB.