В Министерството на земеделието се изработват нови документи. Целта е да се облекчи режимът, за да могат хората да получат паричните суми за подпомагане заради чумата по прасетата. Всичко се прави за първи път и затова в движение, решавайки ги, ще се направи тази промяна, каза заместник областният управител на Русе Валентин Колев пред БНТ.

Нова свинеферма в Русенско пострада от АЧС

Миналата седмица Министерството на земеделието спусна указанията, за да може стопаните, доброволно умъртвили своите прасета, да кандидатстват за обезщетение. Стана ясно, че от обещаните 300 лв. на стопанство могат да се възползват само хора с до 5 животните в задния си двор.

Едно от изискванията е кметът на населеното място да състави протокол, заверен от него. Отделно стопаните попълват заявления за подпомагане. Техен ангажимент е да направят обеззаразяване на обекта, като фактурата от закупения препарат също се прилага към пакета от необходими документи. Задължително е да имат и банкова сметка. 

До 26 август кметовете трябва да са готови с регистрите с имената на стопаните, които са умъртвили своите прасета. За да се удостовери истинността на информацията обаче, се изискват още подписите на общинския кмет и на областния управител.

Според кметове и ветеринари от засегната област Русе процедурата е тромава. Тази седмица ще стане ясно в каква посока тя ще бъде облекчена, за да може стопаните лесно и навреме да получат своите компенсации.

Всички новини по темата вижте ТУК