Експерти внимателно наблюдават тенденциите на световния пазар на боровинки и правят оценки за перспективите на ценообразуването на този горски плод. В момента главният въпрос е: "Кое расте по-бързо – производството на боровинки или потреблението й?". Щом производството надвиши потреблението, цените ще започнат да падат, за да могат да стимулират ръста на търсенето, съобщава EastFruit.

Традиционните сортове боровинки се връщат в Европа

Макар сезонът на боровинките в Европа да не е започнал все още, и сега е възможно да се направят краткосрочни прогнози. Експерти забелязват признаци на насищане на пазара, дори на фона на коронавируса, казва Андрей Ярмак от ФАО.

Още преди откриването на вируса, цените на едро на боровинката в Чили, Перу и САЩ бяха най-ниските в историята. След като търсенето на горския плод в Китай рязко намаля, както и потреблението в ред други държави, вследствие на колапса на туристическия бизнес, цените се оказаха под още по-силен натиск.

Друга причина за понижаването на цените е активното разрастване на производството в много страни.

Миналата година Перу увеличи износа на боровинки със 70% и е изтъргува навън повече продукция дори от Чили – около 125 хил. тона. Така, за първи път от много години насам, световният пазар на боровинки има нов лидер. Същевременно държави като САЩ, ЮАР, Испания, Полша и дори Украйна продължиха да увеличават износа.

Защо родните пресни плодове и зеленчуци не могат да се класират зад граница?

По-рано търсенето на боровинки се равняваше приблизително на ръста на производство. В последните няколко години обаче този баланс се наруши. Сега е очевидно, че търсенето се забавя, а производство, обратно, се увеличава стремглаво.

Това логично ще доведе до срив в цените на боровинката, което ще стимулира още един канал за реализация – преработването на плодове. Така ще се увеличат обемите на продажба и временно ще се стабилизират цените, прогнозират експерти.

Данните от миналия сезон показват, че Южното полукълбо вече е застигнато от най-ниската цена на боровинките в историята. Ако през 2020 г. няма особени природни катаклизми, то в повечето страни в Европа и Северна Америка може да се наблюдава рекордно ниско ниво на цените на едро на този горски плод, прогнозират от ФАО.