3 часа ще продължи изслушването на кандидата за комисар на земеделието, в новата Комисия. От 14:30 до 17:30 часа, брюкселско време, комисиите по земеделие и околна среда ще подложат на изпити новия кандидат за агрокомисар Януш Войчеховски, който трябва да наследи поста на ирландеца Фил Хоган.

Полякът Януш Войчеховски получава ресор „Земеделие“ в новата ЕК

Досие „Земеделие” бе предложено на Полша от новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Първоначалната номинация за еврокомисар по земеделие от Полша бе Кшищоф Шчерски, който обаче отказа.

Той изтъкна, че „този ресор е толкова важен за Полша, че трябва да отиде при някой, който цял живот се е занимавал със земеделие“ и издигна кандидатурата на Януш Войчеховски.

 


Януш Войчеховски е роден в Рава Мазовецка, Полша, през 1954 г. Войчеховски е юрист, бивш зам.-председател на Комисията по земеделие в Европарламента. 


В периода 2004—2016 г. е заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. В същия период той е и член на интергрупата на Европейския парламент за хуманно отношение и опазване на животните. А от 2014 до 2016 г. е и председател на интергрупата.

Пред Войчеховски има сериозни предизвикателства. Ако бъде одобрен полякът ще има големи отговорности, особено щом се касае за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., както и бюджета на Европа за земеделие. 

Войчеховски вече представи пред евродепутатите някои от своите приоритети в земеделието, като директните плащания, които да се разпределят между малките и средни производители, преразпределителното плащане, повече средства за младите фермери и здравето на животните, както и инвестиции в иновации и интернет в селските райони.

Изслушването на Януш Войчеховски ще бъде достъпно онлайн на 23 езика, включително и български.