Сладкиши от манго и сладолед с манго – това бяха част от изкушенията, с които посолството на Пакистан презентира богатството си от плодове и зеленчуци в Добрич. На първата по рода си конференция, посветена на храните, посланикът на Ислямската Република Маруан Аийаш представи уникалния плод.

Българско кисело мляко, лютеница и етерични масла търси Пакистан

Оказва се, че мангото е национален плод на Пакистан. Най-подходящи за отглеждане са районите на провинция Пенджаб и на провинция Синд, който се напоява от водите на река Инд. Там се раждат най-вкусните сортове манго, популярни в целия свят. 


В момента Пакистан е четвъртият по големина производител на манго в света след Индия, Китай и Тайланд.

Износът представлява близо 100-115 000 тона годишно. За съжаление България не участва пряко в тази търговия, тъй като не внася директно от Пакистан. Мангото пристига у нас чрез трети страни и това усложнява и оскъпява пътя на ценния екзотичен плод. Според посланик Аийаш практика е различни държави да изкупуват реколтата, след което да я препродават. Целта на конференцията в Добрич беше да се осъществят търговски контакти и да се поставят основите на бизнес отношения между България и Пакистан. 
Мангото се слави като цар на всички плодове. 


Износът му от Пакистан е на стойност от 40 до 48 милиона долара през последните години.

Основните експортни пазари са Индия, Обединените арабски емирства, Афганистан, Саудитска Арабия, Иран, САЩ и др. Пакистан има възможност да разшири износа на манго с 50 %, ако успее да разработи пазари към Франция, Германия, бившите съветски републики, стана ясно на конференцията в Добрич. Европейските държави са сериозна цел за търговия и в тази връзка България, като най-близка по географско разположение до Пакистан страна-членка на ЕС, е важен стратегически партньор. 


Средното производство на манго в Ислямската република достига до 1,8 милиона тона.

В Пакистан предпочитат да го консумират в прясно състояние, но от него се произвеждат редица продукти като сосове, сокове, паста, пулп, дори туршия. Кулинарите го използват в много ястия – сладки, солени или лютиви. 


Мангото притежава отлични вкусови качества, богато е на хранителни вещества и има силни антиоксидантни свойства. Любопитното е, че поръсено със щипка сол, то утолява жаждата и предотвратява загубата на минерали в жегите.