Преди година Ко Хоойджиманс, управител на компания за търговия с гъби в Холандия, коментира в местните медии, че секторът е под голям натиск, който се дължи на прекалено ниските приходи на производителите на гъби. Един след друг фермерите излизат от бизнеса, обявявайки банкрут, пише FreshPlaza.

Как се отглеждат гъби шийтаке по-бързо и по-евтино

Предупреждението, което Хоойджиманс е направил миналата година, е пробудило раздвижване, но вероятно е било позакъсняло.

От началото на 2018 г. производителите и търговците на гъби в Холандия водят разговори в името на оцеляването на сектора. Дебело се подчертава, че цените, давани на производителите, са твърде ниски.

Като резултат около 20 компании в сектора преустановиха работа през последните 5 години, тъй като възвращаемостта им е твърде ниска, казва Хоойджиманс. Случаите на банкрут продължават и сега.

Цените на гъбите не само трябва да тръгнат нагоре, реколтата също така трябва да бъде дистрибутирана справедливо, допълва той.

В крайна сметка отглеждането на гъби си има цена. Производителите плащат за работна ръка, енергия, суровини. Цените, които получават за готовата продукция, продължават да падат, а това означава, че има прекалено малко пари за иновации, които са ключови за съвременния конкурентен пазар, казва още Хоойджиманс.

Търговците се опитаха да регулират цените, но това не е достатъчно, допълва той.

Из цяла Холандия се отглеждат гъби. Голяма част от продукцията е за износ. Ниските цени в страната оказаха ефект върху гъбите за износ на Стария континент.

Наскоро имахме среща с европейски производители на гъби. Нашите колеги ни обвиниха, че холандските гъби подриват цените на европейския пазар. Не е приятно да го чуеш, но е факт, който не бива да се игнорира, казва Хоойджиманс.

Цените в другите части на Европа са по-високи. Ако нещата продължават по същия начин, до 5 години производство на гъби в Холандия няма да има. Това звучи много тъжно. Има пазар за гъби и следва правилно да ценообразуваме, казва Хоойджиманс.