Преди дни в социалните мрежи изтекоха шокиращи видеокадри, на които се вижда как служител на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) скача върху чувал, пълен с птици. 

Янко Иванов: Умъртвяването с пяна и CO2 е хуманно, но липсва в инструкциите

Видеото е направено от охранителните камери на птицеферма в община Смядово, чийто собственик – Димитър Папазов, поставя под въпрос взетите проби за салмонела и последващата заповед за хуманно умъртвяване на животните. Още по-стресиращо за него обаче се оказва отношението на единия от служителите на Областната агенция в Шумен.

По думите на Папазов пробите са взети от ветеринарните власти в петък вечерта, около 20:30. Положителен е резултатът за два щама на салмонела, открита по стените на две от халетата във фермата. 

Междувременно птицевъдът взема самоконтролни проби, които изпраща до акредитирана лаборатория. По думите му резултатите за болестта са отрицателни.

Въпреки това обаче още същата неделя се пристъпва към хуманно умъртвяване на животните. Директорът на ветеринарната агенция в Шумен Катя Райкинска потвърди, че тя е издала заповедта, според която птиците се поставят в големи чували заедно със сух лед. 

Експертът обаче е възмутена от поведението на служителя, който тъпче върху животните, и го определя като недопустимо и неприемливо. Поискала е писмени обяснения от всички, участвали в акцията. Направила е доклад, който е изпратила до изпълнителния директор на БАБХ. 

„Вследствие на което е образувано дисциплинарно производство и този служител, който се вижда на клипчетата, е отстранен от работа,“ коментира Катя Райкинска в ефира на bTV.

Д-р Райкинска поясни, че яйцата, произведени в обекта, вече са изтеглени от търговската мрежа и са поставени под възбрана. От всички 200 щама на болестта, откритите два са изключително опасни за хората, допълни тя.

„По всички правила беше извършена проверката,“ потвърди д-р Наташа Баева от ОДБХ – Шумен, която е била председател на комисията, извършваща хуманното умъртвяване.