Вино с никакъв или много нисък алкохолен градус са нова тенденция в бранша. Към тяхното производство са се насочили и български винари, каза Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, за в. Труд.
 
Синьото вино и виното с плодов аромат са особено модерни у нас през последните две години. Те са предпочитани от по-младите клиенти, основно по курортите, добавя Коев.
 
Консумираното количество в България е около 110–120 млн. литра вино, като само 5 млн. литра са внос. Чуждите винари не могат да предложат качество като нашето на такава цена, хвали се той.
 
От 2019 г. в сила влиза договор с най-голямата държавна компания в Китай, която внася храни. Съгласно него тя ще изкупува 12 милиона бутилки с българско вино всяка година за период от 7 години. За сравнение досега износът на страната ни за Китай възлизаше на 5 млн. бутилки, посочва Коев.
 
 
Изнасяме и голямо количество за САЩ – близо 1,5 млн. бутилки през тази година. Така общият износ на вино ще достигне 62,5 млн. литра през 2018 г., като тенденцията е за плавен ръст, коментира той.
 
Други основни вносители на българско вино са Полша, Япония, Швеция, Азербайджан, Русия и Великобритания, каза Тодорка Стойчева, началник отдел в Изпълнителната агенция по лозата и виното, пред БНТ, цитирана от Инвестор.
 
62 млн. литра вино се очаква да изнесе България тази година. Тя отчита тазгодишната реколта като много добра и качествена, като до момента събраното количество е 161,7 млн. кг.