Шербетуването при зеленчуците е стар, но ефикасен начин за подхранване. Открай време българските градинари практикуват т.нар. шербетуване. В периода на плододаване основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Особено добре се отразява на зеленчуците редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията. Именно за това шербетуването на растенията по време на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Най-подходящ за шербет е птичият тор

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Също така може да се шербетува както с пресен , така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на една седмица. Това е необходимо защото при ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава и тяхното съдържание. Ако използваме пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като пълним половината от нейния обем. След това заливаме тора с вода, като пълним кацата до горе. Разбъркваме го по няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни и шербетът е готов. Тогава той е богат на лесно усвоими хранителни елементи за растенията.

Готовият шербет се разрежда

В 100 кг птичи тор се съдържат от 20 до 50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и известни количества микроелементи – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са от важно значение за нормалното развитие на зеленчуковите култури. След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Но и тук има рецепта - преди поливане разреждайте всяка порция шербет, като на 1 част от него добавите 10 части вода. Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата. Шербетуването може да започне от началото на плододавнето на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетация.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Болести при доматите причинени от недостиг или излишък на азот

Сортове краставици - у нас то е много голямо

Най-честите болести при пипера и как да се справим с тях