Схемите за националните доплащания за 2012 г. и техният размер  ще бъдат обсъдени и приети днес на заседание на Министерския съвет.

 

Представители на редица неправителствени организации от селското стопанство ще присъстват на обсъжданията и очакват да се включат с коментари.

 

Министър Мирослав Найденов предлага МС да одобри следните схеми за национални доплащания за 2012 г. и техния размер:
 

Схема 1 (необвързана с производството) – плащане на единица площ: обхватът на подпомагането с национални доплащания към директните плащания ще бъде цялата площ, допустима за подпомагане по схемата за единно плащане на площ (СЕПП), с изключение на площите, заети с винени сортове лозя, тютюн и постоянно затревени площи. Така посочената площ за национални доплащания на хектар ще бъде в размер на 2 933 642 ха.

 

Схема 2 (необвързана с производството) – схема за тютюн: подпомагането с национални доплащания се предоставя въз основа на средногодишното количество изкупен качествен (1-3 класа) тютюн по сортови групи през референтен период 2007-2009 г. Подпомагане може да бъде предоставяно на производителите, които са отглеждали тютюн през която и да е година от определения референтен период и продължават да упражняват земеделска дейност. В случай, че производителят не е отглеждал тютюн и през трите години от референтния период, подпомагането се определя въз основа на средногодишното количество изкупен тютюн, по сортови групи за годините, през които е отглеждал тютюн в рамките на референтния период. Размерът на помощта се определя на кг изкупен тютюн по сортови групи през референтния период.

 

Схема 3 (обвързана с производството) – за крави с бозаещи телета: национални доплащания към директните плащания ще се отпускат на земеделски стопанин, отглеждащ най-малко пет крави с бозаещи телета в стопанството, който не притежава индивидуална млечна квота. За да получат подпомагане по схемата земеделските стопани са задължени да отглеждат най-малко 80 % от кравите и/или юниците, заявени по схемата за крави с бозаещи телета, най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Животните следва да бъдат идентифицирани и регистрирани в съответствие с Регламент (ЕО) №1760/2000.

 

Схема 4 (необвързана с производството) – за говеда и биволи: национални доплащания към директните плащания ще се предоставят според броя на говедата и биволите в стопанството (за биците, воловете, кравите, юниците, телетата и биволските бици, биволиците, малакините и малачетата). Избираеми за подпомагане са земеделски стопани, които към 28 февруари 2009 г. са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти.

 

Схема 5 (обвързана с производството) – за овце-майки и кози-майки: национални доплащания към директните плащания ще се предоставят според броя на овцете-майки и козите-майки, отглеждани в стопанството. Избираеми за подпомагане са стопанства, които отглеждат 50 и повече овце-майки и/или кози–майки (заедно или поотделно). За да получат подпомагане по схемата земеделските стопани са задължени да отглеждат най-малко 80 % от заявените овце майки и/или кози майки най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Животните следва да бъдат идентифицирани и регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти.

 

На базата на подадените в Разплащателната агенция заявления за подпомагане по схемите, е направен анализ и прогноза за усвояването на средствата по схемите за подпомагане за животни. Въз основа на нея от МЗХ предлагат средствата, необходими за Схеми 3, 4 и 5 да бъдат в общ размер до 101 млн. лв. Средствата по Схеми 1 и 2, и част от средствата по Схеми 3, 4 и 5 в размер до 28 млн. лв., да бъдат изплатени на бенефициентите през 2013 година.

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!