И през тази година селскостопанските производители ще могат да се възползват от Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал. Тя е безвъзмездна помощ под формата на субсидирани услуги извършвани от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) с цел сертификация/одобрение на произведен от земеделеца посевен и/или посадъчен материал. 
 
Сред включените услуги са: 1. Полска инспекция на семепроизводни посеви и маточни насаждания; 2. Издаване на етикети; 3. Вземане на проби от партиди семена, предназначени за сертифициране; 4. Лабораторен анализ на проби семена по групи култури; 5. Извършване на последващ контрол на партиди семена. 6. Окачествяване на овощен и лозов посадъчен материал. 
 
Срокът за кандидатстване и договаряне на средствата е от 1 април до 30 април на текущата година. 
 
Целта на помощта е насърчаване на производството и използването на сертифицирани (качествени) семена за зърнени, фуражни, маслодайни култури, картофи, тютюн, памук, сертифициран и САС посадъчен материал от овощни култури, сертифициран и стандартен лозов посадъчен материал и сертифицирани и стандартни семена от зеленчукови култури. 
 
Максималният бюджет на помощта за периода на прилагане (2015-2020 г.) е в размер на 9 674 516 лева, като за  всяка година  той се определя в годишния бюджет на ДФЗ и се предоставя след решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие” в рамките на максималния бюджет. 

ИЗТЕГЛЕТЕ ОТ ТУК: 
 
 
 

Указания по Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!