Бургаският окръжен съд осъди условно на една година лишаване от свобода Бончо Бончев, бивш началник на Общинската служба по земеделие в Руен заради престъпна схема с общински парцели.

Злоупотреби със земя: 3 години затвор условно за висш служител

Бившият шеф е признал пред съда, че е регистрирал 30 парцела, собственост на Община Руен, като площи, отдадени под наем на друго лице, съобщи БНР. Престъплението е извършено през 2017 г.

Бончо Бончев се е опитал да осигури печалба на друг човек в размер на над 120 000 лева, като регистрира на негово име общински парцели, за които е трябвало да получава наем. Въведени са информационни данни за 30 имота в административната система, поясни наблюдаващият делото прокурор Христо Колев. Магистратът разказа подробности за престъпната схема.

„Напълно съзнателно Бончев е влязъл в системата, като е използвал акаунта на един от служителите си и е въвел в извънработно време тази информация, касаеща общо 30 имота за над 1300 декара. Сумата, която е щяло да получи другото лице, което след това ги е заявило, е в размер на 121 710 лв. Тя не е била получена, тъй като при последваща проверка е било установено, че земите са собственост на Община Руен. Те не са били отдавани под наем и за тях няма документи в Общинската служба“, обясни прокурорът Христо Колев.

Бончев е лишен от право да заема длъжността началник на Общинската служба по земеделие за срок от 3 години. Споразумението, което е одобрено от Окръжния съд в Бургас, е окончателно и има сила на влязла в законна сила осъдителна присъда.