Най-добрият помощник в жътвата на ориз за земеделците са овършаващите хедери на Shelbourne Reynolds, представени в България от ексклузивният представител за България фирма Агримат България
 
Уверихме се в работата на този уникален хедер, модел RSD 22, в стопанството на оризопроизводителя Пеньо Тодоров в землището на старозагорското село Боздуганово. 
 
 
„Този хедер е изобретен в Англия още преди 30 години. Тогава неговият изобретател Шелбърн Рейнолдс е установил, че голям проблем при земеделците в Англия е прибирането на влажната пшеница. Знаем какъв е климатът в Англия. Там е много трудно да се ожъне пшеница под 18 влага.
 
При такава жътва влажната слама с влажното зърно – на комбайна му изисква много време да отдели сламата от зърното. И затова човекът е стигнал до заключението, че е изключително добре, ако може да се изобрети такова устройство, което да прибира само зърното“, разказа Александър Китев, консултант към фирма Агримат БГ.
 
Конструкцията на хедера е направена той да работи специално за ориз, като според Китев той може да жъне и пшеница, но пшеничният не може да жъне ориз.  
 
По думите му единствената разлика е в начина на задвижване и вида на ремъка, който задвижва уникалния овършаващ ротор, който се намира в предната част на хедера. 
 
Предимството на хедера е, че той прибира само зърната, без да позволява в комбайна да влиза  цялата зелена маса, което обикновено става, тъй като оризът се жъне, когато цялото стъбло е още зелено. 
 
 
„Това изключително много натоварва и затруднява комбайните. Жътвата е изключително бавна – от 1,5 км/ч до 3 км/ч. максимум“, обясни Китев. 
 
С най-мощния роторен комбайн и стандартен хедер с работна ширина 7,20 м, жътвата не може да се извършва с повече от 3,5 км/ч. С хедер Shelbourne комбайнът жъне от 8 км/ч. до 10 км/ч., без абсолютно никакъв проблем. Хедерът RSD е с работна ширина 6,60 м. 
 
„Това е малко по-малко от стандартния хедер, но пък виждаме разликата в скоростта. Това е почти два пъти и половина по-бързо прибиране“, добави Китев и коментира, че това е  от основно значение за всеки оризопроизводител, тъй като стопаните са изключително зависими от времето. 
 
Освен това добрата бързина води и до повече прибиране на зърно на ден, а това дава възможност за използването на по-малко комбайни. 
 
„Няма го пилеенето. Това, от което повечето земеделци се притесняват, че хедерът ще пилее. Такова нещо няма. Ние доста пъти сме ходили по полето след комбайна и сме следили и гледали. Така че опасението от това, че хедерът пилее са неоснователни“, каза Александър Китев. 
 
Много от големите зърнопроизводители в България вече предпочетоха да използват този хедер, защото им дава възможност да започнат да жънат десетина дни по-рано при висока влажност и когато те вече приключват, колегите им едва тогава стартират бялата жътва. 
 
Оризопроизводителят Пеньо Тодоров още миналата година е оценил качествата на овършаващия хедер Shelbourne. 
„Тук скоростта е доста по-голяма. Може би два, три пъти по-голяма скорост, отколкото със стандартния хедер“, каза от своя страна агрономът на стопанството на Тодоров Людмил Котовски. 
 
 
Това намалява и разхода на гориво, изтъкна Котовски, като добави, че за около 7 часа жънене, машината може да прибере между 120 – 140 тона зърно. 
 
„Производителността е голяма. Качеството на зърното е по-добро. По-чисто е, понеже овършаването става още в хедера. И се облекчава работата на целия комбайн. Специално оризът е много важно да не се стресира самото зърно. Всеки удар води до напукване на зърното и съответно намалява и качеството на зърното впоследствие. Рандеманът пада и оттам и цената на продукцията“, обясни агрономът. 
 
Световният опит показва, че ориз, ожънат с овършаващ хедер Shelbourne дава много по-добър рандеман, а хедерът се справя и с полегнал ориз. Там скоростта е малко по-ниска, защото процесът се забавя. 
 
„Но така или иначе всичкото зърно се прибира вътре. Няма загуби, които се получават иначе при другия хедер. Самото въртене на мотовилото води до изтръскване на зърната. Падане на полето. Като тук го няма този проблем. Загубите, които са по полето тук са в пъти по-малко с този хедер“, коментира Котовски. 
 
Инвестицията на стопаните в този хедер със сигурност има възвръщане най-вече, защото зърното се прибира по-бързо и по-навреме от полето. 
Така, ако се задава лошо време, те могат да свършат работата си по-бързо и да избегнат последиците. 
 
 
Заедно с това хедерите Shelbourne са изключително подходящи за технологията No-Till. Те са признати от множество No-Till-ъри по света, които ги използват от десетилетия.
 
Идеята е била да се увеличи капацитетът на комбайните, а впоследствие установили, че жънейки пшеницата с овършаващия хедер, се запазва повече влага в почвата. Наличието на повече влага в почвата е предпоставка за по-високи добиви. 
 
Повече за хедерите Shelbourne Reynolds и другите продукти в портфолиото на Агримат България можете да видите на agrimat.info и на Фейсбук страницата на фирмата