Сателитното заснемане е програма, която трябва да стартира в целия ЕС от януари догодина. През първите години, докато заработи, както трябва, ще има проверки и по места за абсолютно всички схеми и мерки за директни плащания. Това заяви Николай Каварджиклиев за Агри.БГ при откриването на изложението БАТА в Стара Загора.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

На въпроса кога и къде бенефициентите ще могат да проверяват какви пари са им изплатени, търпят ли санкции и защо, изпълнителният директор на ДФЗ обясни, че в момента се работи върху такъв клиентски портал.

Ковид помощта

Въпреки че на 20 май изтича срокът за кандидатстване по Ковид мярката, все още не е ясно какъв процент от подалите заявления ще бъдат проверявани от експертите на Фонда и най-вече – какви разходооправдателни документи ще се изискват от тях.

„Все още очакваме от Управляващия орган да получим условията“, допълни Каварджиклиев. 

Субсидиите за виртуални животни

Относно виртуалните животни и участието на експерти на ДФЗ в проверяващите екипи, шефът на Фонда обясни, че те първо трябва да са уведомени дали собствениците на стопанствата са техни бенефициери. 

„Това, което касае Фонда относно проверките за виртуални животни – мерки са взети, съответните бенефициери са санкционирани. Но основният контрол трябва да дойде от БАБХ. Те са собственикът на регистъра (ВетИС – бел. авт.), в който трябва да поддържат информацията и да я актуализират своевременно“, категоричен е изпълнителният директор на ДФЗ.

Той лично не вижда логика в опасенията на читатели на Агри.БГ, че на нарушителите с виртуални животни им се издават само актове заради неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност, без да им се отнемат субсидии и без да влизат в някакъв черен списък.

Планирани плащания и приеми

Предстои откриване на прием по подмярка 4.2 за преработка и по подмярка 7.2, която касае развитието на общините.

„Всички директни плащания също се движат според посочения график. Много от тях се плащат дори предварително, стига да има възможност за това“, допълни Каварджиклиев.

Промени в ДФЗ

Съвсем скоро ще бъде предложена нова структура на Фонда, която да е съобразена с целите, които изпълнява като финансова институция.

„От началото на тази година са сменени много шефове на Областни дирекции, както и началник отдели. Тези, които не се справят с работата си, ще бъдат сменени без никакво значение от коя политическа партия са“, увери за финал изпълнителният директор на Разплащателната агенция.