От години се върти едно предложение да се намали интензитетът на помощта по инвестиционните мерки, за да може повече кандидати да имат шанс за подпомагане. Сред поддръжниците на тази идея е и Васил Грудев – изпълнителният директор на ДФЗ.

Васил Грудев: Доплащане по обвързаната подкрепа ще има

„За мен спекулативният интерес в субсидирането в земеделието е прекомерно голям. Той е нездравословен, нереален и трябва да бъде преодолян. От икономическа гледна точка единственият възможен механизъм да се справим с него е като се намали интензитетът на помощта. 

Моята визия винаги е била да намалим интензитета на 30%, за да може всеки, който има жизнен и годен проект, когато заповяда при нас, да бъде финансиран с тях. Всичко друго потенциално създава много нездравословни апетити към целия земеделски сектор“, категоричен е Грудев. 

Разбира се, другото разковниче на проблема са проверките до дупка, но по думите на изпълнителния директор на ДФЗ не е ясно кой ще спечели от това.

„От една страна, е кандидатът, който е изхабил една година за писането и финансирането на проекта, а от друга страна, е администрацията, която една година е разглеждала, одобрявала, класирала този проект. И в крайна сметка нищо не се случва“, аргументира се Васил Грудев. 

Той е с ясното съзнание, че предложението за намаляване на интензитета на помощта няма как да бъде прието радушно.

„То ще се случи тогава, когато земеделската общественост има готовност за това. Такъв тип решения е невъзможно да се вземат на сила от някое ведомство. То може да се случи само с консенсус – така че, когато му дойде времето, тогава“, оптимист е шефът на Разплащателната агенция. 

Междувременно текущият прием по подмярка 4.1 за инвестиции отново повдигна въпросът дали не е по-добре да има секторно бюджетиране.

„Секторно бюджетиране е нещо, което звучи прекрасно, но аз лично бих пожелал успех на всеки, който би се нагърбил с подобна задача – да прави секторно разпределение на парите по даден прием. Задачата е доста сложна и ще предизвика доста повече негативи, отколкото реално решаване на някакъв проблем“, убеден е Васил Грудев.