Ето че първата медийна изява на новия изпълнителен директор на ДФЗ – Борис Михайлов, е вече факт. По странно стечение на обстоятелствата обаче тя няма нищо общо със земеделието.

Рокади в ДФЗ: Борис Михайлов поема фонда

Доскорошните управляващи хвърлиха бомбата, питайки дали шефът на Фонда е бил съден за измами с ДДС. Бяха изнесени данни, че през 2008 г. срещу него и още 6 души е внесен обвинителен акт за документни и данъчни измами.

В качеството си на директор на данъчното управление в столичния район „Овча купел“ Борис Михайлов е бил обвинен за участие в престъпна група, която през 2004 г. се е опитала да източи 15 млн. лв. ДДС. Това се случва по времето, когато главен прокурор е Никола Филчев.

Каква е развръзката след това, разказа самият шеф на ДФЗ на извънреден брифинг в Министерския съвет.

„През далечната 2004 г. се опитах да намаля корупцията в данъчната система и да я сведа до нула. Благодарение на това бях арестуван и всички тези последици ги чувате днес. Днес в ДФЗ се опитвам да намаля корупционните схеми, отново ме атакуват и ми нанасят репутационна щета. Всички дела, които спечелих, са ясно доказателство за моята невинност“, коментира Борис Михайлов.

Той потвърди пред журналисти, че когато е бил в частния бизнес, е имал много фирми, но не и като държавен служител. По въпросното дело за източване на ДДС има решение на Софийски градски съд от 4 април 2008 г. 

На последна инстанция се казва, че наказателното производство се прекратява и Борис Михайлов е оневинен. Нещо повече, той завежда дело срещу прокуратурата за това, че е бил арестуван, и я осъжда да му плати неустойка от няколко десетки хиляди левове. Най-накрая си изкарва и свидетелство за съдимост, в което пише „Неосъждан“.

Дали и този път Борис Михайлов ще си потърси правата в съда, ще следим с интерес.