През предходните месеци усилията на експертите в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) бяха насочени основно към финализиране на оценката за административно съответствие и допустимост на близо 3600 проектни предложения

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Това каза изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов по време на първото заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание на въпрос колко проекта са “залежали” и по кои мерки.

Той обобщи броя на забавените проекти по различните мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР):

- 1868 броя по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделдки стопанства”;
- 218  броя по подмярка 6.1  “Стартова помощ за млади земеделски производители”;
- 1496 броя по подмярка 6.3  “Стартова помощ за малки стопанства”. 

В същото време Тахов обяви, че до дни ще приключи оценката на проектите по подмярка 4.1 и на одобрените ще бъдат изпратени писма. 

По подмярка 6.1 и 6.3 приключи етапът за съответствие и допустимост, като към момента са подадени общо 77 жалби от кандидати, които са в процес на разглеждане, след което ще се премине към последната оценка на проектите, посочи Тахов. 

Той заяви пред депутатите в комисията, че до края на месеца до оценителен доклад ще бъдат обработени 3600 проектни предложения по трите мерки. 

Тахов добави, че предстои обработката на проектите по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“  - 
523 от приема, приключил на 31 март 2022 г. и 143 от приема, приключил на 17 август 2022 г. Те ще бъдат обработени паралелно.