3,5% от проверените къщи за гости са "чисти измами", заяви пред bTV изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Николай Каварджиклиев. В същото време стана ясно, че днес, 29 юни, собствениците на къщи за гости протестират.

Двойно повече пари за земеделците могат да влязат в бюджета

Европейският съюз очаква България да възстанови сумите, похарчени по тази мярка неправомерно. Те постоянно варират в различните изказвания от Европейската комисия– 23 млн. лв., 28 млн. лв.  Директорът на Фонда поясни, че още не е ясно колко финално ще излязат парите за връщане.

„Парите ще ги връщат тези хора, които не са изпълнили договора си, а ако не могат те да ги платят, трябва да се премине към съдебно изпълнение. Държавен фонд "Земеделие" е проверил 100% от всички проекти. Заведени са 219, от които 36 вече са приключили в полза на ДФЗ”, обяви Каварджиклиев.

Част от исканията на протеста са именно Фонда да спре да води дела срещу собствениците на тези къщи, което е „меко казано неразумно”, заяви още той.

Николай Каварджиклиев: 85% от къщите имат разминаване с бизнес плана, тоест, къщите са построени, но няма заетост, няма ВиК, няма електричество.

„Не е важно само да бъде построена дадена къща за гости, тя трябва да функционира като такава, да създава работни места и да развива региона, в който се намирa”, добави изпълнителният директор на ДФЗ

Той отчете, че има един малък процент къщи, които работят много отговорно и много добре, други, които просто не знаят как да работят и такива, които никога не са желали да работят.