Рекордната реколта от пшеница в България от близо 6 млн. тона не е изненада, потвърждава се тенденцията в последните години добивът у нас да бъде стабилно на нива над 5 млн. тона, а далеч назад останаха годините, когато произвеждахме около 3-3,5 млн. тона. Това заяви главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов пред bloombergtv. 

Реколтата от ябълки в ЕС - най-слаба за последните 10 години

По думите му рекордната реколта се дължи на това, че се засяват повече площи и посевите са от по-добри семена.

 „Поздравления за производителите, предстои да видим дали пазарът може да поеме такива големи количества“, допълни Симов.

Шефът на Софийската стокова борса също така очерта и проблемите пред родните зърнопроизводители – „смазващата“ конкуренция от страните от Черноморския басейн като Русия и Украйна, които изкарват на пазара огромни количества зърно.

Все пак цените на световните пазари са по-високи в сравнение с миналата година, което се дължи на по-слабата реколта в световен мащаб, въпреки засиления добив в ключови региони като Черноморския басейн. Към момента в глобален план реколтата от пшеница е около 740 млн. тона в сравнение с нива от над 750 млн. тона в предишните години.

Симов посочи, че през 2017 се очаква рекорден излишък на зърно в света – 264 млн. тона по предварителни данни в сравнение с нивата от 190-200 млн. тона преди.

Като цяло тенденцията обаче е цените да останат сравнително високи, въпреки рязкото им спадане от средата на юли досега.