България да освободи напълно пазара на земеделска земя за купувачи от Европейския съюз (ЕС). Това предвижда законопроект на Министерството на земеделието, храните и горите. 
 
Законопроектът беше приет на тазседмичното заседание на министерския съвет. Предстои внасянето му в Народното събрание.
 
 
Ако промяната в закона бъде нанесена, фирми и граждани от ЕС, физически и юридически лица от трети страни, ще могат да придобиват безпрепятствено ниви, ливади и градини у нас. Промяната в режима налага поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), заради заплаха от санкции, идваща от Европейската комисия (ЕК), според която България нарушава договора за функциониране на ЕС.
 
В момента законът е такъв, че за да се реализира инвестиционно намерение, свързано със закупуване на земеделска земя, купувачите от ЕС или от трети страни, трябва да са пребивавали в България най-малко 5 години.
 
 
Същност
Още в края на 2013 г. ЕК предупреди България, че ако не вдигне забраната и ако не направи пазара на земеделска земя свободен, ще си изпроси санкция. 
 
Две години по-късно, през 2016 г., ЕК даде ултиматум на страната ни да промени закона, в противен случай отива на съд. 
 
С оглед започнатата наказателна процедура срещу България, в случай, че страната не предприеме действия и откаже да бъде изменено сега действащото законодателство, минималната еднократно платима сума за България е 839 000 евро. Кумулативно с тази санкция може да бъде наложена и периодична имуществена санкция (която се начислява за всеки ден бездействие от страна на осъдената държава) в минимален размер на 660 евро. Задължението за плащане влиза в сила на датата, определена в решението на съда. Важно е да се отбележи, че ако се стигне до глоби, те няма да се плащат от държавния бюджет, а ще от еврофондовете, предвидени за българските земеделски производители.
 
Унгария, Латвия, Литва и Словакия също са заплашени от предаване на съд и глоби. Според ЕК всички тези държави погазват един от основните принципи на ЕС, този за свободното движение на капитали.
 
 
Варианти
При тази ситуация България има два варианта за действие.
 
Вариант „Без действие”
В този случай ще бъдат нарушени разпоредбите от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), свързани с правото на установяване и свободното движение на капитали ще продължи. Ограниченията за придобиване на земеделска земя, съгласно чл. 3в от ЗСПЗЗ ще продължават да се прилагат, а процедурата за нарушение ще премине в съдебна фаза. При този вариант има няколко негативни последствия, тъй като ще бъдат наложени финансови санкции на България. А наложените финансови санкции на практика ще се прихващат от средствата по структурните фондове, с които се подпомагат земеделските производители.
 
Вариант „Промяна на ЗСПЗЗ“
В този случай ще се осигури спазване на ДФЕС, което е основно задължение на всяка държава членка. Ще се премахнат ограниченията за физическите и юридическите лица, свързани с правото на установяване и свободното движение на капитали. Български граждани и граждани на ЕС, физически и юридически лица, граждани на трети страни ще могат да реализират инвестиционните си намерения, свързани със закупуване на земеделски земи без да е необходимо да са пребивавали или да са били установени в България повече от 5 години. Процедурата за нарушение на ДФЕС ще бъде прекратена.