На 25 септември ще стане ясно дали Наредба 3, регламентираща директните плащания, ще бъде отменена. Съдът допусна обжалване в частта за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, научи Фермер.БГ.
 
 
„Падне ли Наредба 3 хиляди фермери ще претендират за компенсации, тъй като голяма част от животновъдите не са заявявали младите си животни заради доказване на млякото“, коментират от бранша.
 
На 31 януари 2017 г. в министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) се проведе среща с бранша във връзка с проекта на Наредба №3, касаеща директните плащания. Въпреки протестите и преговорите с животновъди, наредбата беше приета във вида, в който бе публикувана за обществено обсъждане. 
 
На 28 февруари обнародваха новите правила по наредбата за директни плащания. Спрямо нея фермерите, с животни под селекционен контрол, ще трябва да доказват продукция от 4 тона мляко, докато от животните, които не са под селекция, ще се изисква за доказване 2 тона мляко. Остава приоритетът към автохтонните породи, които не са задължени да доказват продукция, за да получават директни плащания. 
 
Отменят ли сега действащата наредба, валидна ще бъде предходната, по която животновъдите ще могат да участват по схемата за обвързаната подкрепа и по схемата за преходна национална помощ за високо продуктивни овце-майки и кози майки.
 
Тази година участниците по схемата за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол трябваше да изберат по коя от двете схеми да получат помощ.