Все още не се наблюдава раздвижване при финансирането за покупката на земеделска земя. Въпреки повишената активност на фондовете за земеделска земя и желанието на фермерите да разполагат с налични средства за покупка на ниви, сделките са преди всичко инцидентни за парцели, появяващи се в техните землища. Очакваме тази тенденция да се засили през следващите години предвид успокояването на цените при земеделската земя. Това заяви за Фермер.БГ Милен Влаев, експерт управление на сегмент Селско стопанство в УниКредит Булбанк.

Експерт: Сега е моментът фермерите да разширят своя бизнес

Той допълни, че традиционно оборотните кредити се радват на най-силен интерес сред земеделските производители.

Прави впечатление обаче, че портфейлът с кредити, обезпечени с различни гаранционни схеми като НГФ, нараства значително. Това е повлияно до голяма степен и от инвестиционните кредити за изпълнение на проекти по ПРСР, отчете експертът.

По думите на Милен Влаев през последните няколко години кредитирането на земеделски производители е придобило различни размери и посока.

За разлика от предходните години, когато банките нямаха толкова силен фокус в сектора, сега нещата са различни и фермерите са едни от най-желаните клиенти, обясни той и допълни, че ръстът при предоставените кредити на земеделски производители в последните две години средно годишно нараства с 9% за сравнение с другите сектори, където кредитирането е по-скоро с отрицателни стойности.

Според нашите анализи ръстът в кредитирането на този сектор се движи основно от компаниите с годишен оборот до 3 млн. лева (за сравнение ръстът в кредитите на компании с оборот над 3 млн. лева е в размер на 2%), което ясно показва ролята на малките и средни предприятия в икономиката, каза Влаев.



Въпреки това процентът на кредитна задлъжнялост в сектора е все още много по-малък от този в другите сектори на икономиката. Коефициентът Дълг към финансови институции спрямо собственият капитал на фирмите в сектора е 31%(за сравнение общо за икономиката е 40%).  Това показва,  че клиентите в сектора имат неразвит потенциал за допълнителни инвестиции, което може да стане чрез финансиране, предоставено от финансови институции, допълни експертът от УниКредит Булбанк.

По думите му клиентите, които се занимават със зърнопроизводство, продължават да доминират в сектора. Зърнопроизводителите ползват над 63 % от кредитите, отпуснати в сектора.  Това основно се дължи на компаниите с над 1 млн. лева годишен оборот.

Забелязва се засилване на интереса и при животновъдите с годишен оборот над 1 млн. лева. Процентът е почти колкото при зърнопроизводителите, уточни Влаев.

Ако погледнем общата картина в сектора, процентът на животновъдството не е толкова висок, колкото този на зърнопроизводството. Това до голяма степен може да се обясни и от разликата в маржа на печалбата, който в животновъдството се движи около 7%, за разлика от  зърно производството,  където този показател достига до 11-12%, допълни експертът.



Когато става дума за финансиране за земеделски производители, трябва да се знае, че УниКредит Булбанк предлага широк набор от продукти, включително и специализирани такива, за покупка на земеделска земя, лизинг на селскостопанска техника, кредити за финансиране на проекти по ПРСР, срещу залог на субсидии и т.н.

Това е само  част от продуктовото ни портфолио, което предлагаме на нашите бизнес клиенти, уточни Милев Влаев.

Наблюденията му сочат, че в последно време фермерският бизнес е станал актуален и по-технологичен.

Той е вече бизнес, който все повече се нуждае от навременни решения, спестяване на времеви ресурс и пари. Именно заради това УниКредит Булбанк дава на своите клиенти възможността да ползват Комплексна оферта, смята експертът и уточнява, че по този начин фермерите могат да ползват на едно място всички продукти, необходими за бизнеса им, на всеки един етап от производствения им цикъл.

Като тенденция през последните години се очерта стремежът на фермерите да се възползват от все по-широките възможности на мобилното и онлайн банкиране на УниКредит Булбанк, което им дава допълнителна свобода по всяко време и навсякъде.

В рамките само на една година имаме положителен ръст при клиентите земеделски производители, които ползват онлайн банкиране с 6 %, уточни Влаев.

Експертът в областта на финансирането на земеделски производители смята, че отдавна са минали времената, когато „Банка“ е била мръсна дума за фермерите.



В днешно време можем да кажем, че мениджърите на тези стопанства подхождат по-скоро разумно при ползването на финансиране. Самият факт, че общо ползваните кредити от сектора са равни на изплащаните през годината субсидии и държавни помощи от ДФ “Земеделие“ е атестат и ясен сигнал, че бизнесът работи целево и предпазливо с предоставеното му финансиране, обясни той.

Влаев смята, че сега е ключово всички от бранша да насочат поглед към предстоящите промени в Общата селскостопанска политика на ЕС.

Всички фермери следва да следят новите обстоятелства и политическите решения, с цел да бъдат подготвени за промените в близко бъдеще, допълни той.

Експертът подчерта, че УниКредит Булбанк, като най-голяма банка на пазара у нас, няма ограничения в размера на отпусканите кредити.

Достатъчно е проектът, който ще бъде финансиран, да е рентабилен, обясни Милен Влаев. 

Банката неслучайно управлява най-големия портфейл кредити на земеделски производители в банковата ни система – над 458 млн. лева, а лизинговото ни дружество УниКредит Лизинг е лидер  при лизинговите сделки със селскостопанска техника, уточни той.

По отношение на гратисните периоди по кредитите Влаев каза, че банката предоставяне на бизнеса не само гратисен период, но и свободни погасителни вноски, когато бизнесът е със сезонен характер и се влияе силно от особеностите на паричните му потоци.



Разбира се, всичко това зависи от конкретния случай, бизнесът и инвестиционните намерения на клиента, с цел определяне бъдещите му парични разплащания, уточни той.

Експертът сподели, че лихвите по кредитите са значително по-ниски от възвращаемостта на капитала в сектора от 2008 г. насам.

Изчисленията на банката за Коефициента възвращаемост на капитала ROE показват 20.1 % за сектора, докато за цялата икономика този коефициент е в размер на 6.1% .Това означава, че бизнесът успява да превърне собствения си капитал или активите си в печалби много по-добре от останалите сектори в икономиката, констатира Влаев.

Ако в момента земеделски производител иска да изтегли кредит, средният срок е 5 дни при сделки в сегмент Малък бизнес. Трябва да се има предвид обаче и фактори като дали клиентът работи с банката, или не, колко голям и сложен е проектът,  тогава сроковете варират.

Влияние върху срока оказват също така и външни институции, в зависимост от ползваното обезпечение по кредита, допълни експертът.



Неговата прогноза за близките няколко години е, че се очаква фермерите в България да се насочват все повече към производство на качествена продукция, предназначена за платежоспособни пазари, в какъвто се превръща и българският.

Очакваме освен в диверсификация в различни видове култури (технически, овощни градини и др.), фермерите да инвестират в машини и производства за добавяне на стойност към крайния продукт – различни опаковки, хладилници, еко и био производство и др., каза Влаев.

Попитан дали банката предлага продукти, които са конкретно насочени към младите фермери, той отвърна, че УниКредит Булбанк не може да се дистанцира от процеса по формиране на бъдещите фермери.

Благодарение на НГФ и други програми с различни грантови схеми от ЕС, можем да предложим решения, освен за младите фермери, така също и за иновационни компании, сдружения от фермери и стартиращи предприятия, уточни експертът.