Министърът на селското стопанство на Чехия Мирослав Томан призова Европейската комисия (ЕК) да бъде извършена общоевропейска проверка на качеството на месото, изнасяно от Полша, за наличието на бактерията салмонела.
 
 
„Ако това не се случи, Чехия ще чака, докато полската страна представи убедителни доказателства, че клането се извършва под ветеринарен контрол и хигиената в производството на месо съответства на изискванията на законодателството“, заявил представител на аграрното ведомство, цитиран от Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор на Русия.
 
В случай, че Брюксел не предприеме спешни мерки, Чехия ще изчака окончателното приемане на вече подготвеното ново законодателство в Полша, което би трябва в действителност да гарантира безопасността на хранителните продукти. Тогава извънредните мерки, въведени от Чехия по-рано тази година, ще бъдат отменени. 
 
Насрочена е среща на министър Томан с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис с основна тема качеството на полското месо и необходимостта от въвеждането на общ европейски ветеринарен контрол.
 
Скандалът тръгна след журналистическо разследване на полска телевизия със скрита камера, която показва нелегално клане на болни говеда в предприятие в Острув-Мазовецки в Североизточна Полша.
 
 
Полските власти признаха, че месо от тази кланица е изнесено в десет страни членки на ЕС – Финландия, Унгария, Естония, Румъния, Швеция, Франция, Испания, Литва, Португалия и Словакия. Според земеделското министерство на Чехия около 300 кг месо от Полша, в което може да има салмонела, е стигнало до магазини и ресторанти в страната.
 
По тази причина Прага въведе допълнителни мерки за контрол на всяко превозно средство, което внася полско месо. ЕК настоя тази практика да бъде прекратена в срок до 10 дни, но вместо да изпълнят разпореждането, чешките ветеринарни власти обявиха нов случай на разкрита партида заразено месо от Полша.