Еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган обяви, че би искал да получи още един петгодишен мандат на този пост, за да продължи провеждането на Общата селскостопанска политика (ОСП) и подкрепата на доходите на фермерите.
 
 
„Има всички признаци, че Фил Хоган ще остане в ръководството на политиката на ЕС в Брюксел за още пет години до ноември 2024 г.“, коментира ирландското издание „Индипендънт“. Все пак официалните номинации за новите членове на Европейската комисия (ЕК) ще бъдат направени след изборите за депутати в Европейския парламент през май тази година. 
 
„Казах, че бих искал още един мандат“, заяви Фил Хоган, като уточни, че съставът на новата ЕК ще се обсъжда през юни тази година. Еврокомисарят има желае да се обсъди работата и репутацията му през последните четири години и е готов да очертае своите виждания за бъдещето на ОСП на ЕС. За нея се предоставят 150 млрд. евро или 38% от годишния бюджет на ЕС.
 
Фил Хоган заяви, че ако получи нов петгодишен мандат, той ще бъде щастлив да продължи да отговаря за селското стопанство, макар че някои го съветват да смени ресора и да се насочи към сектора на международната търговия. Според наблюдатели Фил Хоган е един от шестимата успешни комисари, които имат реален шанс да останат и в новата ЕК.
 
Комисарят по земеделието може да получи дори позицията на вицепрезидент на Комисията.
 
В родната ми страна Ирландия отношението към него е противоречиво, тъй като името му се свързва с въвеждането на два нови налога – такси за водите и местен имотен данък. Фил Хоган също така не крие убеждението си, че в страната има твърде много земеделски организации, а това отслабва силата на фермерите.
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg.