Как да получим гаранция за качеството на храната, която купуваме? Как да разберем от какво семенце е добита пшеницата, от която месим брашно? Или как са съхранявани плодовете и зеленчуците, откъде пристигат на пазара и как са транспортирани? Отговори на тези въпроси може да даде блокчейн технологията, която навлиза бавно, но сигурно в почти всички индустрии. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

„За да си го представим по-добре, това е записът от А до Я, цялата информация в QR кода на продукта от семената, препаратите, фермера, през преработвателя, транспортирането и съхранението до търговеца“, разясни Маринела Георгиева, ръководител на Териториалния офис на НССЗ в Добрич пред земеделски стопани. На срещата беше представен проектът на Оперативна група „Знание, опит, сътрудничество“, който е насочен към изграждане на интелигентна система за проследяване произхода и качеството на стоките.

Общия му бюджет е 772 941 лв., от които 761 341 лв. са осигурени от ПРСР по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“. Бенефициент е Оперативната група „Знание, опит, предприемачество“, в която си сътрудничат Национална служба за съвети в земеделието,  Аграрен университет – Пловдив, фирма предлагаща семена за зеленчукопроизводството и земеделски стопанин, отглеждащ зеленчуци в оранжерия. Проектните дейности за въвеждане на блокчейн технология са стартирали през декември 2020 г. и по план трябва да приключат до септември 2023 г. 

Възможностите пред тази технология са много, въпросите, свързани с нея – също. Тя може да се приложи не само в зеленчукопроизводството, но и в овощарството, а защо не и във всички сектори на земеделието у нас. На срещата в Добрич бяха демонстрирани начините, по които производители и търговци могат да се включат в блокчейн системата, как се правят записи на отделните блокове с информация за стоката и как се проследяват. Всичко това може да се види на платформата foodtraceability. 

„Интегрираната система за управление на работните процеси, позволяваща прозрачност на технологичните производствените процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта, използваните ресурси и обработка на продукта е предизвикателство за всички нас. Ние виждаме интереса на стопаните от Добричка област, които пожелаха след приключване на проекта да организираме още една среща и да обсъдим резултатите и ползите от блокчейн технологията“, обобщи за Агри.бг Маринела Георгиева.