Парламентарните избори у нас поставиха решаването на земеделските въпроси на изчакване. Междувременно работата на ресорните институции на запад върви по план и на дневен ред са дискусиите върху Плана за биологично производство и хуманното отношение към животните.

Светлана Боянова: Изборите забавиха процеса на работа по Стратегическия план

План за биото на заседание на Комисията по земеделие

На 25 март ЕК представи своя амбициозен План за развитие на биологичното производство, според който 20% от площите в Съюза трябва да станат био до 2030. Какво точно гласи той, еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски ще каже повече на заседание на Комисията по земеделие в ЕП на 14 април.

Засега обаче числата звучат по-скоро песимистично, тъй като делът на биоплощите през 2019 г. в ЕС варират от 0,35% в Малта до 25,33% в Австрия. България е на дъното на класацията с едва 1,9% биоплощи и още 0,44% в процес на преход. Така или иначе разрастването на биопроизводството е неизбежно, тъй като е водещо в Европейската зелена сделка.

Натиск върху отглеждането на животни в клетки

Европейска гражданка инициатива призовава Европейската комисия да прекрати отглеждането на селскостопански животни в клетки и да предложи законодателство, което забранява използването му. Публичното изслушване е планирано на 15 април.

В рамките на една година под петицията са се подписали 1,4 милиона граждани в 28 държави членки на ЕС. Фокусът на проучването е какви са алтернативите за настаняване в клетки най-вече на кокошки носачки и свине майки, тъй като повечето от тях сега се отглеждат именно по този начин.

Забрана за транспортиране на живи животни извън ЕС?

Блокадата на Суецкия канал отново повдигна въпроса за транспортиране на живи животни по море. Каролин Рууз от Зелените осъди правна вратичка в европейските разпоредби, която позволява времето за транспорт в морето да се счита за почивка. Евродепутатът призовава за реформа и забрана на транспортирането на жив добитък до страни извън ЕС, съобщава RFI.fr. Следващото заседание на анкетната комисия е на 19 април.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg