Очакваме спадът в производството на краве и овче мляко да продължи поради ниската възвращаемост и силната ценова конкуренция, заявяват в последната си прогноза за сектора от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Предвижданията са изкупната цена да скочи заради поскъпване на ресурсита и енергията.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

В изчисленията на икономистите млечното стадо у нас намалява до 190 хил. глави до 2025 г. „Повишените изисквания към животновъдството вследствие на Зеления пакт в ЕС и стратегията „От фермата до трапезата“ също ще оказват негативно влияние”, подчертават от САРА.

Прогнозната изкупна цена през декември на кравето мляко е 0,69 лв./кг. Месец по-рано тя е била 0,67 лв./кг. Въпреки че статистически цената на млякото бележи ръст, от бранша не намират повод за радост, защото отчитат повишаване на себестойността на продукцията със 70%.

В Европейския съюз (ЕС) също се очаква спад на производството в следващите месеци както заради намаление на млечните животни, така и заради скъпите фуражи. Цената на суровото мляко на Спот пазара Лоди в Италия в края на ноември нараства до 0,48 евро/кг, докато претеглените цени за ЕС-27 на договорния пазар са 0,37 евро/кг.

САРА: Дисбалансът при разходите за производство отблъсква стопаните от млечния сектор.

Представители на Европейския млечен борд (EMB) настояват за промяна в стратегията „От фермата до трапезата”, за да се гарантира бъдещето на фермерите чрез инструменти за временно ограничаване на продукцията при криза и значително финансиране на мерките за устойчивост. Това означава, че всички разходи на производителите трябва да бъдат покрити, включително тези за устойчивост, обясняват анализиаторите.