Насажденията от маслодайна роза у нас са повече от нуждите на световния пазар. Затова ние искаме да се наложи мораториум върху създаването на нови насаждения, коментира за Агри.БГ Христо Николов – председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

От Министерството на земеделието излязоха с информация за обсъждането на дългоочакваната Стратегия за развитие на българското розопроизводство. Предложението им е да бъдат дадени права за нови насаждения на база изкоренени и с изтекъл амортизационен срок розови насаждения и това да важи до излизане от последиците от Ковид кризата и преодоляване на сериозния дисбаланс и пазарни проблеми.

По думите на Николов обаче Ковид пандемията не е причина за това, че в момента у нас има свръхнасаждения и свръхпроизводство. Затова от бранша ще настояват създаването на нови насаждения да се случва единствено чрез конверсия в рамките на цялата петгодишна Стратегия за розата.

„Например имаш 100 дка стари насаждения – изкореняваш ги и правиш нови. Може да прехвърляш тези права и на друг. Това би дало възможност на едни хора, които искат да излязат от сектора, да продадат правата си на други, които биха искали да влязат в него“, обяснява Николов.

Тази мярка работи при винените лозя вече повече от десет години. Вписването й в Стратегията ще наложи внасяне на поправка през Народното събрание в Закона за маслодайната роза.

А защо се стигна дотук, търсим отговор в пазарната статистика. По данни, цитирани от браншовия представител, световният пазар на розово масло е около 4 тона годишно. България притежава 65% пазарен дял, като продава 2,5-2,8 тона розово масло. 

В момента у нас са регистрирани около 55 хил. дка. Въпреки изключително лошата стопанска година поради климатични проблеми и липса на работна ръка, доказаният среден добив е 265 кг/дка и произведени общо 14500 тона суровина. 

Средният приемлив рандеман при производство на розово масло е около 3200 кг. Като разделим средния добив на рандемана, се получават 4,2 тона розово масло. 

„Тоест в най-лошата ни селскостопанска година, при толкова неприбран цвят, въпреки всичко ние сме добили такова количество, че ако бъде преработено в розово масло, ще произведем около 4,2 тона масло“, изчислява председателят на ПАРБ.