В навечерието на пролетната кампания в Добруджа основният въпрос е ще засеят ли земеделските стопани повече слънчоглед за сметка на царевицата. Интересът към маслодайната култура е обясним и се обуславя от цените на зърното.

Димитър Мачуганов: Тъкмо стартирахме сеитбата и заваля

Последните котировки стигнаха до 1150 лв./тон, последвано от леко занижение, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 
Още в края на януари – началото на февруари пазарът стана изключително атрактивен и започнаха да се сключват сделки на 1000 - 1100 лв./тон. 

Скокът в цената на слънчогледовото зърно е почти двоен в сравнение с котировките от края на лятото, когато се търгуваше на нива от 550-580 лв./тон. Възходящата тенденция започна през есента, когато стана ясно, че реколтата в страните от Черноморския басейн - Румъния, Украйна, Молдова и Русия, е редуцирана от сушата с около 30%. През предходната стопанска година най-високата цена на слънчогледа е била 670-700 лв./тон, припомня Радостина Жекова.

Слънчогледът е културата, която даде относително най-добри добиви в условията на невижданата суша в Добруджа. Средният резултат едва достигна 190 кг/дка, а в крайморските общини беше около 50-60 кг/дка.  Въпреки това процентното занижение на добивите беше сравнително по-слабо в сравнение с останалите зърнени култури. При пшеницата например реколтата се срина чувствително и при нея Добруджа отчете средно едва 180 кг/дка.

След 2017 г. в Добричко започва да се забелязва тенденция към намаляване на площите с маслодаен слънчоглед. През 2018 г. и 2019 г. декарите бяха съответно 724 000 и 717 000, показват данните на ОД "Земеделие". През миналата пролет стопаните заложиха близо 830 000 дка с маслодайната култура. Според икономическата логика очакванията са през тази кампания посевите със слънчоглед да са повече от миналогодишните. Това обаче може да довед едо нежелани последствия. „Всяко залитане в крайност и всяко свръхпроизводство няма добри последици. Вижте какво стана с лавандулата!“, допълни още Радостина Жекова и уточни: „Имаме и лош опит със слънчоглед в годините, особено когато се стигна до свръхпроизводство в Русия“. 

Другият важен момент при производството на слънчоглед е спазването на правилен сеитбооборот и залагането на културата на едни и същи площи поне през 4 години. В противен случай все по-често ще се чуват сигнали за наличие на мана и склеротиния, които през последните стопански години засегнаха между 30 и 50% от някои полета с определени хибриди.

През последните 4 години земеделските стопани проявиха сериозен интерес към високоолеиновите хибриди слънчоглед. Този сегмент зае около 30% от площите с маслодайната култура в Добричка област заради бонусите при изкупуването му и по-високата рентабилност. Само преди няколко години HO-слънчоглед беше едва 5-6%. През 2020 г. обаче високоолеиновата култура загуби позиции заради сушата.