Една от основните инвестиции по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства" беше свързана с извършването на строително-монтажни дейности. Ще могат ли обаче подобни дейности да се финансират по интервенциите за иновации, заложени в новия програмен период?

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

На този въпрос отговаря Милен Кръстев – началник отдел  „Трансфер на знания, сътрудничество и дигитализация“ в дирекция „Развитие на селските райони“ в Министерството на земеделието в уебинар на Агри.БГ, част от кампанията "ОСП работи за нас: Много повече от политика".

“Иновациите трябва да се разглеждат в няколко аспекта - технологични и такива, които са свързани с т.нар. мозъци, участващи в проекта. Не е задължително проектното предложение, свързано с иновации, да съдържа инвестиционен компонент в случай, че участниците в оперативната група имат възможност да предоставят за целите на проекта определен актив, с който да се извърши този своеобразен експеримент.

В тази връзка строително-монтажните работи, в контекста на оперативните групи, със сигурност няма да попадат в обхвата на допустимите дейности. Тук говорим за проекти, които се финансират в повечето случаи на 100% от размера на одобрените разходи, тъй като кратният резултат е know-how. Дали проектът се е оказал успешен или не - тези разходи не са свързани с определена стопанска дейност, за което се получава и 100% финансиране”, коментира Кръстев.

По думите му системата AKIS съдържа три интервенции. Те формират един бюджет, който възлиза на приблизително 103 млн. лева публични разходи. Това са около 2,9% от бюджета на програмата в частта Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Тези средства ще бъдат на разположение за страната ни в следващия 5-годишен програмен период.

А още през тази година земеделското ведомство планира отварянето и на първата от тези интервенции, която е насочена към оперативните групи.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg