Министерският съвет гласува позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 17-18 октомври 2022 г. в Люксембург. В нея е записана и възможността от продължаване на извънредната помощ за земеделците заради войната в Украйна.

ДФЗ отговаря какво се случва с последния прием по подмярка 6.3

Ако военният конфликт продължи и се запази тенденцията за повишаване на цените на основните променливи разходи - торове, продукти за растителна защита, енергоносители, може да се счита, че продължаване на подпомагането, било то чрез кризисния резерв и Регламента за ООП или временната рамка по линия на държавна помощ, ще бъде от полза за гарантиране и запазване на земеделската дейност.

На предстоящия Съвет се очаква Европейската комисията да представи на министрите информация относно въпроси, свързани с търговията. 

България счита, че при внос на селскостопански стоки в Съюза от трети страни, следва да бъдат спазвани идентични на високите стандарти на ЕС, които европейските производители спазват, в областта на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните изисквания.

Комисията и делегациите на държавите членки ще обменят мнения и относно състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на конфликта в Украйна, на база на предварително формулирани от Чешкоto председателство въпроси.

„Рязкото покачване на цената на материалите за производство в земеделието, в частност торовете оказва негативно влияние върху доходността на земеделските стопани. Цените на фуражите и енергоносителите продължават да се увеличават, без да има яснота за тяхното успокояване и стабилизиране, пише в българската позиция.

В нея се подчертава още, че цените на селскостопанската продукция са завишени спрямо предходните години, но те не могат да покрият нарастването на разходите за производство.