Мръсният въздух над Добрич не е резултат само от отоплението на твърдо гориво.

Напук на предписания и санкции: Добрич все още се обгазява

В това са убедени жители на града, изложили позицията си в социалните мрежи. Добруджанци дишат отровен въздух още от месец юли, когато започна прибирането на лавандулата, дестилирането й и паленето на растителните остатъци. Тогава печки на твърдо гориво няма. Още тогава започва подаването на сигнали към РИОСВ – Варна, в които се посочват и дестилерии за етерично-маслени култури. 

През последните 2 години, с рязкото нарастване на площите с лавандула в Добричка област, проблемът с „чистия“ въздух става все по-сериозен.  

Близо 79 000 дка с лавандула бяха реколтирани през лятото на 2020 г. По неофициална информация още преди 2 години лавандуловите насаждения са надхвърлили 100 000 дка. Тези площи изискват и нужния капацитет от дестилерии, които да обхванат произведеното количество зелена маса. Създадоха се както модерни, оборудвани по последна дума на техниката предприятия, така и набързо „сковани“ казани за изваряване на лавандулов цвят. В началото на 2020 г. броят им региона надхвърляше 100.  

Последствията от това обаче са следните: вместо да сключат договор за извозване на остатъците от лавандула до сметище, част от дестилериите икономисват средства и решават сами проблема си като палят остатъчната биомаса. Това обаче трудно може да остане в тайна, тъй като димът и задушливата миризма се носят над целия град и дори над близките села.  

Друга част от предприятията за преработка на етерично-маслени култури избират друг подход: в продължение на няколко години трупат растителните остатъци върху земеделски терен. В един момент обаче се стига до самозапалване, породено от естествените процеси на разлагане. Така продължителното тлеене също води до обгазяване на Добрич и региона. 
Провокирани от системното замърсяване на въздуха, жители на града се обединяват и регистрират преди дни сдружение „Дишай, Добруджа!“. Те вече са обходили и подали сигнали за редица нерегламентирани сметища в Добрич и околностите.
Точно преди година земеделски стопани от Добруджа поискаха промяна в нормативна наредба от 2004 г., според която зелената маса след преработка се класифицира като отпадък. Производителите смятат, че остатъчната биомаса може да се използва за наторяване на земеделските площи.