Мръсният въздух над Добрич не е резултат само от отоплението на твърдо гориво.

Напук на предписания и санкции: Добрич все още се обгазява

В това са убедени жители на града, изложили позицията си в социалните мрежи. Добруджанци дишат отровен въздух още от месец юли, когато започна прибирането на лавандулата, дестилирането й и паленето на растителните остатъци. Тогава печки на твърдо гориво няма. Още тогава започва подаването на сигнали към РИОСВ – Варна, в които се посочват и дестилерии за етерично-маслени култури. 

През последните 2 години, с рязкото нарастване на площите с лавандула в Добричка област, проблемът с „чистия“ въздух става все по-сериозен.  

Близо 79 000 дка с лавандула бяха реколтирани през лятото на 2020 г. По неофициална информация още преди 2 години лавандуловите насаждения са надхвърлили 100 000 дка. Тези площи изискват и нужния капацитет от дестилерии, които да обхванат произведеното количество зелена маса. Създадоха се както модерни, оборудвани по последна дума на техниката предприятия, така и набързо „сковани“ казани за изваряване на лавандулов цвят. В началото на 2020 г. броят им региона надхвърляше 100.  

Последствията от това обаче са следните: вместо да сключат договор за извозване на остатъците от лавандула до сметище, част от дестилериите икономисват средства и решават сами проблема си като палят остатъчната биомаса. Това обаче трудно може да остане в тайна, тъй като димът и задушливата миризма се носят над целия град и дори над близките села.  

Друга част от предприятията за преработка на етерично-маслени култури избират друг подход: в продължение на няколко години трупат растителните остатъци върху земеделски терен. В един момент обаче се стига до самозапалване, породено от естествените процеси на разлагане. Така продължителното тлеене също води до обгазяване на Добрич и региона. 
Провокирани от системното замърсяване на въздуха, жители на града се обединяват и регистрират преди дни сдружение „Дишай, Добруджа!“. Те вече са обходили и подали сигнали за редица нерегламентирани сметища в Добрич и околностите.
Точно преди година земеделски стопани от Добруджа поискаха промяна в нормативна наредба от 2004 г., според която зелената маса след преработка се класифицира като отпадък. Производителите смятат, че остатъчната биомаса може да се използва за наторяване на земеделските площи.

Подкрепете независимата журналистика