Отпадането на пререгистрацията на земеделски производители ще бъде сред първите задачи на новото за България Министерство на електронното управление. Това коментира ресорният министър Божидар Божанов пред Bloomberg TV.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

По думите му в администрацията има множество системи за електронно управление, но не е ясно колко добре и как работят. Друго, върху което започва да се работи, е определянето на единна входна точка за подаване на годишните финансови отчети. 

„Ще се подават към НСИ в напълно машинно четим вид, която след това ще ги разпределя към Агенцията по вписванията и към НАП. Така не само ще се появяват в реално време, а ще можем и да ги анализираме“, обясни Божанов.

Въвеждането на електронно строително разрешение е друга промяна, за която от години настояват участниците в строително-инвестиционния процес, като архитекти, инженери, строителни предприемачи. С него се смята, че ще намали влиянието на архитектурните звена в общините и съответно корупцията.

В коментар за употребата на електронни подписи в страната, Божанов заяви, че те се ползват предимно от юридически лица и не са удобни за гражданите. Не на последно място, ще се мисли и в посока към подобряване на услугите и сигурността на Търговския регистър.