Специален комитет на Европейския парламент за борба с рака (BECA) подготви доклад, в който виното се разглежда като канцерогенна напитка наред с тежкия алкохол и цигарите. В него се казва още, че безопасно ниво на консумация на алкохол няма, информира Agroportal.ua, цитирайки публикация на Владимир Кучеренко във Facebook. Кучеренко е генерален директор на компания за производство на вино.

Забележителен ръст: Търговията на ЕС с агрохрани продължава да върви нагоре

Ако Европейският парламент одобри този доклад, виното може да се наложи да бъде маркирано “с предупредителни етикети”, които ще информират потребителите за потенциалната заплаха за тяхното здраве, пояснява той.

Според Кучеренко едно такова решение на ЕП ще бъде сериозно предизвикателство за световния пазар на вино. Промяната на отношението към напитката ще промени подходите към политиката на потреблението й, лицензирането й и т.н. Всичко това се случва на фона на многобройни научни изследвания, които доказват ползите от умерената консумация на вино за имунната система на човека, която дори помага в борбата с коронавируса.

Украйна като държава с древни традиции в производството на вино полага много усилия, за да заеме достойно място на картата на винарите в света. Ние не можем да стоим настрана от този тип пропаганда, казва Кучеренко. За него е цинично и неправилно да се приравнява виното към тежки канцерогени като тежкия алкохол и цигарите.

Украинският бизнесмен призовава учените от цял свят да отстоят достойнствата на древната напитка като елемент от здравословния начин на живот.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Статистика: Винопроизводителите се множат

Лозарите получават 0,64 лв./кг при загуба на доход

Лозарите искат допълнителна помощ от 30 млн. лв.